3489 بازدید
پس از قولنامه خودرو میان فروشنده و خریدار، اولین مرحله برای معامله خودرو این است که طرفین (خریدار و فروشنده) قبل از مراجعه به دفتر اسناد رسمی به مراکز تعویض پلاک شهر مراجعه کنند و با تحویل مدارک و مستندات، اقدام به فک پلاک قبلی خودرو و نصب پلاک جدید برای صاحب جدید خودرو کنند. لازم به توضیح است که فروشنده می تواند برای انجام امور تعویض پلاک به خریدار وکالت تعویض پلاک بدهد. برای این منظور باید مراحل زیر طی شود:
1. پرداخت ورودی پارکینگ مرکز تعویض پلاک و دریافت یک برگه نوبتدهی. 2. طبق شماره برگه ورودی به غرفه مورد نظر خود در ساختمان اداری مراجعه کنید. 3. پارک خودرو در پارکینگ شماره یک 4. یک کاغذ برای بازدید خودرو به شما داده میشود که افسر حاضر در تعویض پلاک، شماره شاسی، شماره موتور، شماره بدنه و اصالت خودرویتان را بررسی و تایید میکند. 5. برگه تایید بازدید فنی به همراه شرایط خلافی خودرو به شما داده میشود. در صورتی که خودرو دارای خلافی باشد، این مبلغ باید توسط فروشنده و با دستگاه POS موجود در مرکز تعویض پلاک پرداخت شود. 6. واریز وجه تعویض پلاک برابر تعرفه به حساب خزانه در باجه بانک ملی 7. پس از تایید نقل و انتقال و سند مالکیت خودرو، دستور فک پلاک و سپس برگه سبز خودرو را دریافت میکنید و پس از آن پلاک قدیم را تحویل انبار پلاک داده و پلاک جدید دریافت میکنید. 8. برای نصب پلاک اگر بخواهید پلاک جدیدی بر روی خودرو نصب کنید حدودا 10 دقیقه و اگر پلاک قبلی خود را برای تعویض بخواهید حداکثر 1 ساعت باید منتظر بمانید. 9. برای خروج از پارکینگ برگه ورودی را تحویل داده و خارج میشوید.
قبل از رفتن به مرکز تعویض پلاک خودرو، مدارک زیر که شامل مدارک خریدار و فروشنده است، را به همراه خود داشته باشید.
• در مرکز تعویض پلاک تنها پرداخت هزینه خلافی خودرو برعهده فروشنده است. اما در دفاتر اسناد رسمی علاوه بر پرداخت هزینه عوارض سالیانه شهرداری، هزینه انتقال سند هم بر عهده فروشنده است.
مدارک احراز سکونت برای تعویض پلاک شامل چند دسته میشوند که ارائه هر کدام به منظور احراز محل سکونت شما برای تعویض پلاک کفایت میکند.
سند مالکیت، اجاره نامه که هولوگرام داشته باشد، گواهی اشتغال به تحصیل فرزند و یا نامه رسمی از ارگان نظامی برای احراز محل سکونت به منظور تعویض پلاک کفایت میکند، البته در کنار این مدارک قبض برق نیز به همراه داشته باشید.
در ادامه به آدرس و شماره تماس مراکز تعویض پلاک در سطح شهر تهران، شهرستانهای تهران و مراکز استانها اشاره خواهد شد.
1. مرکز تعویض پلاک میثم: آدرس : کیلومتر ۱۷ جاده مخصوص کرج – خیابان داروپخش – خیابان روز دارو تلفن تماس مرکز : ۱۱–۴۴۹۸۶۰۰۰ 2. مرکز تعویض پلاک اتحاد: آدرس: تهرانپارس – حکیمیه – خیابان اتحاد – اتحاد ۵ غربی تلفن تماس مرکز : ۷۷۳۹۳۰۳۰ 3. مرکز تعویض پلاک چیتگر: آدرس: کیلومتر ۱۲ جاده مخصوص کرج تلفن تماس مرکز : ۴۴۹۰۱۹۲۹ 4. مرکز تعویض پلاک خاوران: آدرس: کیلومتر ۱۰ جاده خاوران – بعد از سه راه تلفن تماس مرکز : ۳۳۸۵۱۳۳۲ 5. مرکز تعویض پلاک الغدیر: آدرس: یافت آباد – بلوار الغدیر – خیابان اکبر حسینی تلفن تماس مرکز : ۶۶۱۳۳۶۹۳ 6. مرکز تعویض پلاک یادگارامام (ره): آدرس: اتوبان یادگار امام – خیابان زنجان شمالی – جنب ستاد ترخیص خودرو تلفن تماس مرکز : ۶۶۲۵۶۷۲۹ 7. مرکز تعویض پلاک خلیج: آدرس: کیلومتر ۷ جاده قدیم کرج – بلوار خلیج فارس – خیابان رهنما – جنب ستاد ترخیص خودرو تلفن تماس مرکز : ۶۶۲۶۰۲۶۲ 8. واحدشماره گذاری مستقر در شرکت ایران خودرو: آدرس: کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص کرج – مرکز شمارهگذاری مستقر در شرکت ایران خودرو تلفن تماس مرکز : ۴۴۹۳۴۴۴۵ 9. واحد شماره گذاری مستقر در شرکت سایپا: آدرس: کیلومتر ۱۱ جاده مخصوص کرج – مرکز شمارهگذاری مستقر در شرکت سایپا تلفن تماس مرکز : ۴۴۹۰۶۶۱۰ 10. واحد شماره گذاری مستقر در شرکت آسان موتور: آدرس: کیلومتر ۸ جاده مخصوص کرج – مرکز شمارهگذاری شرکت آسان موتور تلفن تماس مرکز : ۴۸۶۴۵۷۴۷
در این بخش آدرس مراکز تعویض پلاک برخی استانها را برای شما آوردهایم.
فک پلاک اولین مرحله پس از تنظیم قرارداد بین فروشنده و خریدار است و بعد از آن استعلام پلاک خودرو باید انجام شود. چراکه بعد از فک پلاک است که معامله شکل رسمی به خود میگیرد.
فک پلاک یکی از مراحل تعویض پلاک است که طی آن پلاک سابق خودرو از آن برداشته شده و خریدار میتواند پلاک جدیدی برای خودروی مورد معامله الحاق کند. بهطور خلاصه به تعویض پلاک، فک پلاک میگویند. توجه داشته باشید که اگر خودرویی را معامله کنید اما فک پلاک نکنید(پلاک را تعویض نکنید)، هر تخلفی که توسط خریدار صورت گیرد به نام مالک قبلی خودرو ثبت شده و این فروشنده است که باید در برابر مراجع قضایی پاسخگو باشد.
حتما تا اینجا از اهمیت استعلام پلاک و فک پلاک مطلع شدهاید. جهت متضرر نشدن همهی شما کاربران عزیز توصیه میکنیم تا خریدار و فروشنده باهم نسبت به تعویض پلاک و انتقال سند اقدام نمایند تا هیچ یک از طرفین متحمل خسارات جبران ناپذیر نشوند.
پیگیری وضعیت پلاک فک شده بیشتر برای افرادی ضرورت دارد که بهصورت وکالتی اقدام به انجام معامله کردهاند. اگر ماشینی را وکالتی فروختهاید حتما باید وضعیت فک پلاک را پیگیری کرده و از انجام آن اطمینان حاصل کنید. چراکه اگر خریدار فک پلاک نکرده باشد و مرتکب جرمی شود، این شما هستید که باید از لحاظ قانونی پاسخگو باشید.
جهت پیگیری وضعیت پلاک فک شده میتوانید به سایت پلیس راهور مراجعه کرده و در قسمت “وضعیت پلاک فک شده” با وارد کردن شماره ملی خود و یا صاحب فعلی خودرو، و سپس وارد نمودن کد امنیتی نشان داده شده، از وضعیت پلاک موردنظر مطلع شوید. اگر فک پلاک بهدرستی انجام شده باشد اطلاعات آن برای شما نمایش داده خواهد شد.
همه میدانیم که هرگونه معامله و نقل و انتقالی باید با آگاهی کامل و رعایت تمام نکات حقوقی صورت بگیرد. چراکه کوچکترین اهمال و بی توجهی در هریک از مراحل انتقال مالکیت میتواند زمینه ساز بوجود آمدن مشکلات متعدد حقوقی و قضایی شود. پس همراه مکانیک توصیه میکند تا همه شما عزیزان مراحل زیر را به دقت مطالعه و به آن عمل نمایید تا خرید و فروشی راحت و بیدغدغه را تجربه کنید:
1. بعد از رویت خودرو و توافق خریدار و فروشنده برای انجام معامله بایستی قولنامهای دقیق میان طرفین تنظیم شود که شامل اطلاعات زیر است: درج مشخصات کامل طرفین معامله، درج مشخصات کامل خودرو، درج تمام جزئیات انجام معامله از قبیل قیمت، میزان و شرایط انتقال وجه، مدت زمان عقد سند رسمی خودرو، و هرگونه شروط مورد نظر طرفین.
به کررات دیده شده که خریداران عزیز بدون تنظیم قولنامه و یا نوشتن آن بدون ذکر دقیق جزئیات اقدام به خرید خودرو کرده و متاسفانه در زمان مراجعه به مراکز تعویض پلاک با خودرویی متفاوت از خودرویی که درزمان قولنامه دیده بودند مواجه شدهاند. پس لطفا در تنظیم قولنامه از یکی مشاور حقوقی کمک بگیرید تا راه را بر کلاهبرداران متعدد بازار خودرو ببندید.
2. زمانیکه خریدار و فروشنده قولنامه را تنظیم کردند بایستی نسبت به تعویض پلاک خودروی مورد نظر اقدام نمایند. در بالا نحوه انجام تعویض پلاک را شرح دادیم اما ذکر نکات مهم زیر را لازم میدانیم:
الف) قبل از انجام تعویض پلاک ضروریست تا از میزان خلافی خودرو و تمام دیون دولتی آن اطلاع پیدا کنید. ما در مقاله استعلام ریز خلافی به تفصیل راههای استعلام خلافی را توضیح دادیم که در صورت تمایل میتوانید آن را از اینجا مطالعه بفرمایید.
بهتر است علاوه بر استعلام خلافی خودرو در مورد نحوه پرداخت آن نیز توافقی حاصل شد که البته معمولا پرداخت این جرایم به عهده فروشنده است.
ب)همانطور که گفتیم خریدار میتواند با داشتن وکالت از فروشنده به تنهایی نسبت به تعویض پلاک اقدام نماید. اما توصیه میشود که فروشندگان عزیز تا میتوانند از دادن هرگونه وکالت خودداری کرده و شخصا تمام مراحل قانونی را انجام دهند تا راهی برای سوءاستفادههای احتمالی باقی نماند.
ج)تاکید میکنیم که تا قبل از پایان تمامی مراحل تعویض پلاک به هیچ وجه سند رسمی مالکیت را تنظیم نکنید.
3. توجه داشته باشید که از نظر اداره راهنمایی و رانندگی انجام انتقال مالکیت خودرو تا مرحله تعویض پلاک کفایت میکند. اما از دید مراجع مراجع قضایی بایستی انتقال سند رسمی صورت گیرد و مالک خودرو کسی است که سند خودرو به نام او باشد. بنابراین اگر بدون انتقال سند نسبت به خرید خودرو اقدام و به مشکل حقوقی برخورد کنید مجبور میشوید تا به دنبال فروشنده بگردید و آن زمان با دردسرهای زیادی نسبت به انتقال سند رسمی اقدام کنید.
درنتیجه بهتر است پس از تکمیل فرآیند تعویض پلاک و انجام فک پلاک، طرفین به دفاتر رسمی ثبت اسناد مراجعه کرده و نسبت به انتقال سند مالکیت خودرو اقدام نمایند.